Thursday, 30 January 2014

February Movies

Hello!!!

Bulan Januari ni agak kureng sedikit faktor untuk menarik aku ke panggung wayang. Rasanya aku baru tengok Hercules kot bulan Januari ni. Mengejutkan actually considering I'm a movie freak. Tetapi masa aku balik Kelantan tempoh hari banyak juga movie yang aku dapat tengok seperti House At The End Of Street, Achorman, Pitch Perfect (kali ke 8 kot) dan banyak lagi. 

Tetapi bulan Februari ni banyak movie yang memang aku tengah tunggu. Kalau boleh nak berkampung kat TGV terus. Hehehe. So movie yang aku nak tengok adalah

6 Februari

The Lego Movie


~ The trailer nampak sangat funny. Mengisahkan figura lego yang biasa join figura-figura superhero lego untuk menyelamatkan dunia lego dari kuasa jahat, Ada Batman, Green Lantern, Abraham Lincoln dan macam-macam figura lain lagi. 

Kami Histeria


~ Jarang sekali Malay movie yang dapat attract aku dengan trailer. But trailer movie ni nampak menarik. Lagi pun aku memang suka filem-filem dari RedFilms seperti Gol & Gincu, Pisau Cukur dan Istanbul, Aku Datang. I'm going to watch this. 

13 Februari

That Awkward Moment


~ I'm a huge fan of Zac Efron and Miles Teller pula has become my new favorite because of 'The Spectacular Now'. Lagipun trailer dia sangat funny. Mengisahkan tiga orang rakan yang ingin berseronok dengan sepuas-puasnya sementara mereka masih belum mempunyai komitmen. It's a comedy + bromance movie. Kinda similar to The Hangover series I think. 

Vampire Academy


~ Adaptasi dari siri novel remaja yang popular. I heard a lot about the novel but never read it. Filem ni diarahkan oleh pengarah filem Mean Girls. And the trailer looks so good. Since aku memang suka dengan vampire movie, I'm going to watch this. 

Endless Love


~ Filem bergenre romantik. Dilakonkan oleh Alex Pettyfer  & Gabriella Wilde. I love filem yang bergenre romantik. I really like Alex Pettyfer. Huge fan of him and Gabrialla Wilde, I knew her from Carrie. Dia melakonkan watak Sue dalam remake filem Carrie. She's so beautiful. So, they look perfect together. I think this film is a remake but I'm not sure. 

The Book Thief


~ I read somewhere that this movie will be exclusively play at GSC only at Malaysia. I really want to watch this. From an international bestselling novel. And the trailer looks so epic. I guess I have to travel somewhere just to watch this. 

20 Februari

The Monuments Men


~ Mengisahkan sekumpulan pencari hasil seni yang ingin menyelamatkan hasil-hasil seni yang dirampas semasa pemerintahan Hitler. I love the combination of the actors. Ada Matt Damon, George Clooney and Jean Dujardin who won the Oscar last year for the Best Actor untuk filem The Artist. 

27 Februari

American Hustle


~ Walaupun movie ni ditayangkan agak lewat di Malaysia, I'm so happy at least I get to watch this on cinema. I love the combination of the actors & actresses in this movie. All of them are so good in their previous movies. And this movie was nominated for a lot of Oscar. So walaupun DD dah download movie ni (not sure about the quality), I'm going to watch this in cinema. 

Non Stop


~ Mengisahkan seorang Marsyal Udara lakonan Liam Neeson yang menerima teks ugutan dari seorang pembunuh yang memberi amaran dia akan membunuh penumpang di dalam pesawat seorang demi seorang. I like this kind of movie. And the trailer looks so intense. Going to watch this. 

So overall, I have 9 movies to watch at the cinema next month which is a huge number but it's fine since my life would such without movies. :p

Selamat Tahun Baru Cina

Hello!!!!

Happy Chinese New Year!!!

So this week, aku memang cuti. Tapi takde apa-apa plan. Aku teringin sangat nak pergi bercuti. I don't know where but I really want to get out from PJ and release the tension. Aku actually tension sedikit. Ada kerja yang nak diselesaikan tapi masih belum urus lagi. And FLL (Lego Competition) is back. Orang cakap kerja menggunakan kudrat atau fizikal memenatkan, tetapi kerja menggunakan mental lagi penat actually. Kepenatan kerja menggunakan kudrat akan berakhir selepas waktu bekerja tetapi menggunakan mental ni walaupun kau dah balik kerja, tapi otak kau still akan berfikir pasal kerja. 

Probably aku patut relax jer kat rumah. Tak payah keluar ke mana-mana. DD pun kerja, Mr Y vacationing with his family and Miss R pula outstation ke Muar. So, I don't have any close friends yang tengah lapang pada hujung minggu ni. So tidur je lah kat rumah. Huhu

Selamat Tahun Baru Cina untuk orang-orang yang menyambutnya. 

Wednesday, 29 January 2014

Song & Lyrics: Team by Lorde

Hello!!!


Lately rasa macam malas sikit nak update blog. Bukan apa busy dengan kerja. Dah start balik mengajar so masa agak terbatas sikit. 



By the way, hari ni aku nak share dengan korang, my current obsession. Lorde with her latest single, Team. I just love her so much!!! And the first time I heard this song, I already fell in love with it. Here is the music video and the lyrics.




Team by Lorde



Wait 'til you’re announced

We’ve not yet lost all our graces
The hounds will stay in chains
Look upon your greatness
That you’ll send the call out
(Send the call out [15x])


Call all the ladies out

They’re in their finery
A hundred jewels on throats
A hundred jewels between teeth
Now bring my boys in
Their skin in craters like the moon
The moon we love like a brother, while he glows through the room


Dancin' around the lies we tell

Dancin' around big eyes as well
Even the comatose they don’t dance and tell


[Chorus]

We live in cities you'll never see on screen
Not very pretty, but we sure know how to run things
Living in ruins of the palace within my dreams
And you know, we're on each other's team


I'm kind of over getting told to throw my hands up in the air, so there

So all the cups got broke shards beneath our feet but it wasn’t my fault
And everyone’s competing for a love they won't receive
'Cause what this palace wants is release


[Chorus]

We live in cities you'll never see on screen
Not very pretty, but we sure know how to run things
Living in ruins of the palace within my dreams
And you know, we're on each other's team


I’m kind of over getting told to throw my hands up in the air

So there
I’m kinda older than I was when I revelled without a care
So there


[Chorus]

We live in cities you'll never see on screen
Not very pretty, but we sure know how to run things
Living in ruins of the palace within my dreams
And you know, we're on each other's team
We're on each other's team
And you know, we're on each other's team
We're on each other's team
And you know, and you know, and you know

Sunday, 26 January 2014

Ramalan Anugerah Juara Lagu 2013

Hello!!!

Sekarang ni tengah tunggu AJL start. Ada setengah jam lagi. Tahun ni tak excited sangat sebab banyak lagu-;agu favorite tahun lepas tak masuk AJL seperti Muara Hati (Hafiz & Siti Nurhaliza), Bisikan Rinduku (Dayang Nurfaizah), Angin Syurga (Misha Omar) dan Masih Aku Cinta (Shila Amzah). Banyak lagu-lagu yang aku memang tak ngam sangat. Cuma ada beberapa lagu yang jer yang aku boleh masuk. Bawah ni adalah ramalan aku untuk AJL

Juara Keseluruhan ~ Bahagiamu Deritaku (Hafiz)
Tempat Kedua ~ Hanya Aku (Hyper Act)
Tempat Ketiga ~ Kalau Aku Kaya (Altimet & Awi Rafael)

Vokal Terbaik ~ Hafiz
Persembahan Terbaik ~ Bergantung pada performance. Mungkin Alyah kot. 

Top 5 Pemenang Anugerah Juara Lagu

Hello!!!!

Malam ni Anugerah Juara Lagu yang ke-28 akan berlangsung. So sebelum AJL bermula, aku nak share my Top 5 pemenang juara lagu. 


1. Jerat Percintaan ~ Siti Nurhaliza (Juara Lagu 1996)

Juara Lagu 1996 adalah juara lagu yang pertama rasanya aku follow. Aku masih ingat aku pernah tengok Juara Lagu 1995 tapi takdelah minat sangat. Cuma pada tahun 1996 (masa ni aku darjah 5 aka 11 tahun), aku follow Juara Lagu disebabkan oleh Siti Nurhaliza. Aku memang minat gila dengan Siti Nurhaliza. Habis semua majalah hiburan milik mak aku digunting oleh anak sulungnya. Aku suka sangat dengan lagu ni. Lirik pun sangat puitis. Vokal Siti Nurhaliza pulak memang dahsyat sangat pada malam final. 


2. Bunga Bunga Cinta ~ Misha Omar (Juara Lagu 2003)

Masa mula-mula kemunculan Misha Omar, dia takdelah popular sangat. Ramai yang bandingkan dia dengan Sarah Raisuddin dan banyak anugerah untuk artis baru pun dimenangi oleh Sarah. Aku pula masa tu memang minat Misha sebab dia asal dari Kelantan. Kenegerian sangat aku masa tu. Huhuhu. Sehinggalah Juara Lagu 1996 bila Misha memenangi Juara Lagu manakala Sarah pula gagal untuk mara ke peringkat akhir dengan lagu Kesetiaan. Lagu ni merupakan lagu kedua ciptaan Adnan Abu Hassan memenangi Juara Lagu selepas Jerat Percintaan. Vokal Misha malam tu memang power sangat. 


3. Cindai ~ Siti Nurhaliza (Juara Lagu 1998)

Siti Nurhaliza memang banyak sangat jasanya dalam mempopularkan balik Irama Malaysia. Lagu Cindai ni memang antara lagu irama Malaysia yang paling aku minat dari Siti. Lagu ini dicipta oleh Pak Ngah dan lirik oleh Hairul Anuar Harun. 


4. Awan Nano ~ Hafiz (Juara Lagu 2011)

AJL tahun 2013 merupakan antara AJL favorite aku sebab persaingan yang sangat sengit. Favorite aku pada masa tu adalah Beribu Sesalan dan Kisah Hati. Tapi bila tengok Hafiz perform malam tu, memang dia deserved untuk menang. Konsep persembahan yang simple dan vokalnya memang mantap. Sudah tiga tahun berturut-turut juga Hafiz memenangi Vokal Terbaik so malam ni aku rasa dia definitely akan menang lagi Vokal Terbaik.  



5. Tolong Ingatkan Aku ~ Ana Raffali (Juara Lagu 2010)

First time aku dengar lagu ni, aku macam senyap sekejap. Walaupun lirik dia sangat simple tapi masih memberi makna yang mendalam. Lepas tu aku terus minat lagu ni sampailah berjaya masuk final AJL. Pada tahun ni ramai yang tak support Ana Raffali. Calon favorite ialah Yuna dengan lagu Cinta Sempurna. Aku rasa macam aku seorang je kat dunia ni yang sokong Ana Raffali. So aku happy sangat bila Ana Raffali menang. Ramai tak puas hati. Padan muka mereka. Huhu.

Walau bagaimanapun ada lagi lagu yang aku rasa layak menang AJL tapi kalah. Contohnya Nirmala dari Siti Nurhaliza. Nirmala ni merupakan lagu Pak Ngah yang paling best aku rasa. Performance Siti pada malam tu pulak memang perfect. Alih-alih lagu Keliru yang menang which totally the most WTF moment of Juara Lagu to me. Me & Nic (my bff) memang emo lah masa tu. Siap koyak lagi paper keesokan harinya. 

Lagu Terukir di Bintang tahun lepas pun, aku tak berapa suka sangat. Macam monotone sangat. I think lagu-lagu lain seperti Ombak Rindu, Patah Seribu or Pelangi Senja lagi deserved untuk menang. Aku juga tak suka pemenang AJL 1997 iaitu Ghazal Untuk Rabiah Aku still tak paham maksud lagu tu. Huhu. Aku nak lagu Aku Cinta Padamu atau Awallah Dondang menang. 

So, kejap lagi aku akan post prediction aku untuk AJL malam ni... 


Saturday, 25 January 2014

American Idol Season 13 - Audition Week #2 (Detroit & Atlanta)

Hello!!!

Week 2 and we have lot of talents this week especially from the girls. I love Harry Connick Jr. too. I think he's super funny and the chemistry between him and Keith especially is so great.

Here are my favorites from week two.

Detroit


Marrialle Sellars ~ She's so commercial. She looks like Miley Cyrus which is weird. She sings 'Grenade' and it is very unique. I love that she bring along her guitar. Very memorable auditions.


Ayla Stackhouse ~ I love her soulful voice. Great song choice as well. Very unique. Definitely my favorite audition this week.


Jena Asciutto ~ Another strong girl this week. She sings a very different and jazzy version of Adele's Rolling In The Deep. She seems so innocent and genuine. She listens to the critiques from the judges. Love her.


Jade Lathan ~ Another strong contender this year. I love her personality. She sings Amy Winehouse's song. Totally forgot the name of that song. Great audition.


Brandy Neelly ~ I remember her from last season. So surprised when she was cut at Hollywood round last year but she's back and even better this time. She's a country singer. Her tone reminds me of Dolly Parton.


Ethan Harris ~ The only male contestant that I like from Detroit. Very sweet and he's a big fan of Keith Urban. His tone is so unique and soft. I love it.


Atlanta


Majesty York ~ Oh gosh.. Love her. Beautiful tone and great personality. Love her name. Majesty? Gorgeous name. She sings Violet Hill from Coldplay. 


Jessica Meuse ~ Another standout from Atlanta. Her tone reminds me of Stevie Nicks a lot. She's a rocker. Judges love her and I'm in love with her too. 


Kristen O'Connor & Emily Piriz ~ Two girls with a very big voice. Their tones are great but kinda similar for me. I love the nurse, Kristen more than Emily but they have so much potential


Jordan Brisbane ~ He's fifteen years old. So cute and adorable but I think he oversing the song a little bit. I think he can do better than this but I still like him. 


Neco Starr & Caleb Johnson ~ Both were cut during Season 11. I love Caleb's voice. I think Neco is just okay and he did better in Season 11. 


Bria Anai Johnson ~ The girl with sparkling purple lipstick. I think she has a very generic diva voice and she changed the song too much. I didn't even realized that it was Adele's One & Only at first. But I think she has potential. Only fifteen years old. 

Overall such a great week. Especially from the girls. So many standouts such as Jena, Majesty, Ayla, Marialle, Jessica, Jade and Kristen. Next week is the last week for the audition. I'll see you guys later. 


Dipaksa Makan Rumput

Hello!!!

Malam tadi aku sempat tertengok berita. Aku ni jarang tengok berita. Lagipun sekarang ni memang senang nak dapat news especially from internet. So aku lebih prefer baca pasal isu semasa dari komputer jer. Tapi tadi tertengok tv and ada berita pasal guru beri makan rumput kepada pelajarnya. 

Sebagai seorang guru, aku hairan sangat dengan tingkah laku guru terbabit. Sepatutnya dia kena tahu, kenapa budak tu tak buat kerja sekolah dan kalau benda ni berlarutan dia boleh call parent budak terbabit and beritahu dengan baik-baik masalah anak mereka dan kalau still nak denda, ada banyak lagi cara untuk mendenda kanak-kanak terbabit. 

Sebaliknya, guru itu mengambil langkah yang tidak masuk akal dengan menghidangkan pelajar itu dengan rumput, menggantung loceng di leher mereka dan memanggil mereka dengan perkataan 'lembu'. Sangat biadap sekali pada pendapat aku. Ada yang mention pasal isu perkauman sekali memandangkan dua lagi pelajar yang sebangsa dengan guru itu tidak didenda walaupun tidak menyiapkan kerja sekolah. Sangat memalukan perlakuan guru itu. 

Adakah dia tidak terfikir kesan ke atas pelajar itu. Salah seorang pelajar itu mengalami trauma ekoran diejek oleh rakan-rakannya yang lain dengan perkataan lembu. Aku sendiri tak pernah terfikir untuk mendenda pelajar dengan begitu walaupun kadang-kadang hilang sabar jugalah aku tapi sebagai seorang guru kita kena pandai kawal perasaan kita. 

Hopefully benda ni selesai secara aman dan guru itu sedar yang tindakannya adalah salah dan mendapat tindakan yang sepatutnya. 

Friday, 24 January 2014

Bila Justin Bieber Ditangkap Polis

Hello!!!

My twitter feed penuh dengan berita pasal Justin Bieber yang ditangkap oleh polis. Menurut berita, Justin ditangkap kerana berlumba secara haram dan memandu di bawah pengaruh alkohol dan dadah. Yang paling mengejutkan sekali bapa dia ada bersama dengannya semasa perlumbaan malah siap blok jalan lagi dari pemandu yang lain. 

Justin Bieber lately memang liar dan selalu mendatangkan masalah. Baru-baru ini ada isu pasal dadah yang ditemui di rumah, then ada isu pasal vandalism (baling telur ke rumah jiran). Too bad sebab dia memang berbakat. I don't think his parents did a good job in raising him. Apapun ini dia 'mugshot' from Justin Bieber. Siap boleh senyum lagi. 


TV Review: Orphan Black

Hello!!!

Salam Jumaat semua!!! Hari ni nak cerita pasal satu tv siri yang aku baru tengok recently. I heard about 'Orphan Black' dah lama actually tapi baru jer terlintas nak tengok last week. I seriously enjoy the series. No wonderlah ramai yang suka dengan tv show ni. It's really intense, shocking and fun at the same time. 

Orphan Black mengisahkan Sarah Manning (Tatiana Maslany) yang baru saja pulang ke hometownnya ternampak seorang gadis yang membunuh diri. Yang mengejutkan Sarah adalah gadis yang baru sahaja membunuh diri itu menyerupai wajahnya. Dalam keadaan panik, Sarah mengambil beg tangan yang ditinggalkan perempuan itu dan memberitahu adiknya, Felix Dawkins mengenai hal itu. Nama gadis yang menyerupai wajahnya ialah Beth Childs. Sarah membuat keputusan untuk menyamar sebagai Beth dan dia terpaksa berhadapan dengan masalah yang ditinggalkan oleh Beth. Beth merupakan seorang pegawai polis yang digantung dan tinggal bersama kekasihnya, Paul. Konflik bermula apabila Sarah mendapat tahu dia bukan sahaja berkongsi wajah dengan Beth tetapi bersama sekumpulan gadis lain juga. 

Lakonan Tatiana Maslany memang best sebab every characters yang dia bawa ada perbezaan. Ini adalah antara watak-watak yang ada dalam 'Orphan Black'


Sarah Manning ~ Seorang gadis yang bermasalah. Lari dari bekas teman lelakinya, Vic dan kembali ke tempat asalnya untuk mengambil semula anak perempuannya. 


Felix Dawkins ~ Adik lelaki kepada Sarah yang banyak membantu Sarah terutama sekali bila Sarah menyamar sebagai Beth


Allison Hendrix ~ Soccer mom yang sangat konservatif tetapi berani melakukan apa sahaja untuk melindungi keluarganya


Cosima Niehaus ~ Klon yang bijak. Pelajar dalam bidang sains dan biologi. 


Beth Childs ~ Klon yang membunuh diri di stesen keretapi. Hidupnya yang rumit memaksa Sarah untuk menyiasat mengenai kematian Beth


Paul Dierden ~ Kekasih kepada Beth. Sarah jatuh cinta kepada Paul semasa menyamar sebagai Beth. 


Helena ~ Klon yang psycho dan ingin membunuh klon-klon yang lain kerana dia berasa dia adalah manusia yang original. 

Aku habiskan tengok overall season 1 dalam masa sehari sahaja. Season 2 akan bermula dalam bulan April ni so korang masih sempat nak catch up tengok season 1. Aku tak sure samada siri ini sudah ditayangkan di tv Malaysia ataupun belum lagi. 

Overall Rating: 


Wednesday, 22 January 2014

American Idol Season 13 - Audition Week #1 (Boston, Austin & San Francisco)

Hello!!!

My favorite singing competition ever is back!!! I started to watch American Idol regularly since Season 3 when Fantasia was crowned as the winner. Yeah, there were a lot of singing competition nowadays but American Idol is still my number 1!!!

I'm so happy with the judges this season. I really like Harry Connick Jr. He's not afraid to say no and Keith Urban is definitely the best judge from last season so I'm really happy that he's still here. JLo is back. I like JLo but she tends to be biased especially towards female contestants. I just don't get why she has to use different scales to critique the contestants. I still remember in Season 10 for her crittique to Haley and also season 11, she was so tough towards the girls but easy-peasy towards the boys. She better change this season... 

Here are my favorites from Week #1


Boston



Sam Woolf ~ I love him. He is so going to be in the final. Heck, even win the competition. His pitch is so good and I love the way he plays his guitar. 


Jillian Jensen ~ She's from The X Factor season 2 but was eliminated during Judges Mansion. Much better than before. I love the raspyness in her voice.


Kaitlyn Jackson ~ Another country singer. She sings her own original song and it was a great song actually. I love her tone. Reminds me of Carrie a little bit. 



Austin



Malcolm Alley ~ I'm not sure if I like his personality. But his voice is great. I don't like his song choice. It's too predictable but he has potentials



Munfarid Zaidi ~ I love his jazzy voice. Great personality as well. A little bit annoyed with his dictions. Probably because of his accent. He was born in Pakistan



Jesse Roach ~ She's a rocker. Love the grit in her voice. Love her guitar. 


Spencer Lloyd ~ Girls will love him. I love his tone and he has so much potential. He's going to be a threat to the other singers. He's a worship leader so moms will definitely love him..


John Fox ~ Another worship leader. I love his tone. He picked a great song for his audition. One of the most memorable audition for me. 


San Francisco


Briana Oakley ~ She reminds me of Jordin Sparks. Powerful vocal. A little bit old fashioned so she needs to sing current songs in the future. 


Rachel Rolleri ~ She's so commercial. She's a country singer. It wasn't a perfect audition but she has lot of potentials. 



Emmanuel Zidor ~ Nice voice. Love his personality but he reminds me of Curtis Finch Jr from last season which isn't good cause I really don't like Curtis. But he's more likeable than Curtis

Overall, it's a very good week. And I really love the new concept of audition. You can barely see the joke auditions. I love that since I want to see a real singer from a singing competition. That's all from me. I can't wait to see the next auditions. See ya... 

Saturday, 18 January 2014

Kodaline - All I Want

Hello!!!

Pernah tak korang lihat satu klip muzik video then lepas habis mv tu, korang macam terkejut dan speechless sebab apa yang korang tengok tu sungguh indah. Aku mengalami situasi yang sama bila aku tengok video klip All I Want from Kodaline. 

Kodaline ni merupakan band dari Irish. Aku tak pernah dengar pun nama band ni. Terpanggil untuk tengok video klip ni bila tengok salah seorang peserta The Voice Ireland nyanyi lagu ni. I was like, sedap jugak lagu ni. Then terus search mv dia kat Youtube. Lagu dia jadi lebih best bila tengok dengan official muzik video dia. Mesej dia sangat simple but really beautiful. Ada 2 parts video. Ni aku link so korang boleh check



Lyrics - All I Want by Kodaline

All I want is nothing more
To hear you knocking at my door
'Cause if I could see your face once more
I could die a happy man I'm sure

When you said your last goodbye
I died a little bit inside
I lay in tears in bed all night
Alone without you by my side

But If you loved me
Why'd you leave me?
Take my body
Take my body
All I want is,
And all I need is
To find somebody.
I'll find somebody like you.

Oooohhhh ohhh

So you brought out the best of me,
A part of me I'd never seen.
You took my soul and wiped it clean.
Our love was made for movie screens.

But If you loved me
Why'd you leave me?
Take my body,
Take my body.
All I want is,
And all I need is
To find somebody.
I'll find somebody.

Ooooohhhhhh

If you loved me
Why'd you leave me?
Take my body,
Take my body.
All I want is,
All I need is
To find somebody.
I'll find somebody like you.

Oooohhh

Kelantan Forever

Hello

Aku baru jer balik Sunway semalam. Tapi dah rindu balik kat Kelantan. Aku actually tak suka sangat nak balik Kelantan sebab still kena balik Sunway balik. Tapi apakan daya, aku bekerja di Bandar Sunway ni. Sedih lah jugak especially nak tinggalkan parents and adik2 aku kat sana. Rasa macam kejap sangat balik sana. 

Walaupun rasa kejap jer, tapi aku still dapat banyak memori sepanjang lima hari di sana. So post ni just nak cerita apa yang aku buat kat Kelantan tempoh hari. 

1) My mom dah jadi pengusaha frozen food sekarang. Dia jual sardin gulung, karipap dan donut. Yang paling best sekali adalah sardin gulung. Seriously sedap. Aku ambil lima paket untuk bawa pulang ke Sunway. Harga mak aku jual pun memang murah. RM10 for 3 bungkus yang mana ada 10 biji kuih semua dalam satu bungkus. Keep it up, Ma... 

2) Aku bawa balik dua perfume from Victoria's Secret. Satu tu memang dah niat nak bagi kat My mom. Tetiba dia terbau aku pakai, Forbidden Vanilla and she was like, bau apa ni and terus minta kat aku. Setelah memberi hujah bahawa di Kelantan, tidak mempunyai kedai Victoria's Secret, aku tewas. So aku balik Sunway without any perfumes. 

3) Pergi melawat rumah peninggalan arwah nenek sebelah papa. Yang tinggal kat sana hanyalah my uncle, aunty and a cousin. Rindu sangat rumah tu sebab aku masa sekolah menengah aku memang tinggal di rumah ni. Too bad tak dapat jumpa my cousin yang lain especially my Best Cousin Forever, McNab yang tengah buyut sekarang menunggu kelahiran anak sulung. 

4) Persiapan majlis kahwin adik aku pun dah start. Tema untuk majlis kahwin sebelah lelaki ialah biru manakala perempuan oren. Since aku dipaksa menjadi pengapit, maka aku dipaksa lagi untuk menguruskan badan. Damnn.... Oleh kerana aku ni abang yang baik (tidak mahu meruntuhkan pelamin adik aku) aku akan cuba menghilangkan sedikit kg. Huhu

5) Journey nak balik Kelantan rasa macam kejap sangat, My friend, Mr B pula menayangkan koleksi animenya. Aku sempat tengok 2 movies, Totoro, my Neighbour dan satu lagi movie yang sangat menarik. Aku lupa tajuk dia tapi ada Moving Castle something. 

6) Nak balik Sunway pulak, aku kepanikan sedikit. Aku pegang tiket train then tetiba hilang. Masa konduktor train dtg nak check ticket, I was like, panik sangat. Bimbang diturunkan di dalam kawasan hutan yang ntah mana-mana. Mujurlah berjaya jumpa, terselit di celah beg. Huhu. Nak nangis lah jugak. Dahlah tengah emo, kena tinggalkan family. 

7) Waktu aku sampai di KL Sentral adalah waktu masyarakat India pulang dari Batu Caves, So memang penuh lah kat komuter. Mujur aku tak berkavadi di situ. 

That's all. No matter what, aku still happy dapat balik kat Sunway and reunite balik with my love, Sunway Pyramid. Huhu. Jumpa lagi Kelantan pada bulan April nanti. 

Friday, 10 January 2014

Ado Gapo Dale Beg?

Hello!!!

Tajuk hari ni ditulis dalam loghat Kelantan sebab esok aku dah nak balik Kelantan. 4 months dah tak jumpa family. So memang aku akan stop blogging untuk spend masa dengan family. Lagipun internet kat sana tu lembap sikit. Hari ni nak share apa yang aku selalu bawa dalam beg aku. Memandangkan aku tengah packing tadi, ternampak beg aku dan suddenly tersedar, banyaknya harta karun dalam beg aku tu. Huhu. Syarat utama untuk menjadi beg aku adalah mesti besar. Huhu


Beg ni aku pakai dah sebulan lebih dah kot. Jenama 'Studio' from Brands Outlet. Sebelum ni aku pakai beg yang jenama 'Playboy' tu tapi bukan main hampeh lagi kualiti dia. Menggelupas sana-sini. Kalau terlanggar apa-apa mesti terkopek kulit dia. So apa kebenda yang ada dalam beg besar ni?


Wristlet warna biru tu aku beli di Popular Bookstore. Memang tahan lasak jugak. Aku sumbat macam-macam jugaklah dalam tu. Nanti jap lagi aku tunjuk. Yang tengah tu adalah wet tissue dari Guardian. Bau Green Apple. Aku pakai wet tissue yang ni dah lama kot. Dalam 2 tahun. Pernah sekali aku beli yang Watson punya tapi tak best. Rasa macam kena acid especially bila lap mulut. Aku jugak kena ada novel dalam beg so masa menunggu or kat kerja aku boleh buat sesuatu untuk hilangkan boring menunggu. Sekarang ni duk tengah baca The Fault In Our Stars lagi.


Ni adalah benda-benda yang ada dalam wristlet biru tadi. Tepi sekali wallet jenama Swiss Polo, hadiah birthday from someone pada tahun 2011. Then, tepi dia planner 2014. Yang warna hitam tu card holder since aku ni banyak sangat kad. Kad bank lah, Touch n Go card dan loyalty card from Popular, Speedy, BCard, Sephora White so semuanya ada dalam ni. Sapu tangan pun ada. Kat atas tu ada kunci rumah and office. Telefon Nokia yang murah tapi lasak. Kad warna putih tu adalah kad access lift. Selain tu ada Ipod Touch jugak yang mana aku tengah guna semasa mengambil gambar ini. 


Dalam beg kecil ni pulak ada pelbagai benda. First sekali, mini spray and rollerball. Aku bawa Sephora's Chocolate dan juga Taylor Swift's Wonderstruck. Ada hand sanitizer from Bath & Body Works (Watermelon), Lipbalm, Torchlight dan juga pengetip kuku. Yang dalam tiub tu adalah oral aid, in case bengkak gusi, lidah melepuh dan macam-macam lagi kegunaan dia. Memang berharga. Plaster pun ada. Yang atas tu adalah mint favorite aku iaitu Frozz berperisa Cherry. 


Dalam case ni pulak ada earphones, kupon, sunglasses, nerdy glasses and dua batang pen. Pen yang besar tu tersangatlah lengkap. Ada sepuluh colors dalam tu. Huhu. Pen yang tepi dia tu pulak dihadiahkan oleh someone sempena birthday tahun 2012. 

That's all. Agak banyak jugak barang yang aku bawa. That's why I need a big bag untuk memuatkan semua barang kat dalam beg. Nak sambung packing balik...

Thursday, 9 January 2014

Movie Review: The Legend of Hercules

Hello!!!!

Semalam, after balik dari The Curve terus pergi beli tiket wayang. Walaupun pergi The Curve, tetapi bila nak lepak or tengok wayang, Sunway Pyramid still pilihan aku dengan DD. Huhu. Ntahlah kenapa. Dah rasa macam rumah kami dah Pyramid tu. Pilihan kami semalam adalah The Legend of Hercules. 



Aku pernah baca and tengok movie pasal Hercules ni masa kecil. Tapi dah lupa terus. Hercules dilahirkan oleh ibunya, Queen Alcmene dengan harapan untuk membawa keamanan pada dunia. Hercules merupakan anak kepada Dewa Zeus, bukan suami kepada Queen Alcmene iaitu King Amphitryon yang merupakan seorang raja yang kejam. King Amphitryon mengesyaki yang Hercules bukan anaknya, tetapi dia tidak mempunyai bukti yang kukuh. Ekoran itu, dia lebih banyak menumpukan perhatian kepada anak lelakinya yang sulung iaitu, Iphicles. Konflik bermula apabila King Amphitryon dan Iphicles cuba membunuh Hercules dengan menghantarnya berperang (perangkap) demi untuk mengahwinkan Iphicles dengan Hebe, seorang puteri yang mencintai Hercules. Namun rancangan mereka gagal kerana Hercules berjaya menyelamatkan diri dengan bantuan Sotiris.

Overall, plot dia agak boring sedikit. Ada sesetengah part yang membuatkan aku menguap. Konflik dia pun actually takdelah mendebarkan sangat. Tetapi Kellan Lutz memang nampak perfect sangat sebagai Hercules. Aku suka sangat tengok part Hercules & Sotiris worked together selepas mereka ditangkap dan dijual sebagai hamba. Liam McIntyre ni merupakan pelakon siri tv Spartacus so nampak macam Hercules tengah bergabung bersama Spartacus. Ada sestengah babak yang membuatkan aku tertanya-tanya, apa significantnya babak ni kepada jalan cerita. Contohnya, watak Puteri yang menikam diri. I was like.. Aww... She sacrificed herself to save Hercules but then she live happily ever after with Hercules so babak tu memang tak menyentuh perasaan pun. However, aku still akan bagi tiga bintang sebab Hercules & Spartacus Sotiris.

Overall Rating: 


People's Choice Awards 2014

Hello!!!

Hari ni memang letih. Teman DD pergi The Curve for his interview. Lepas tu pergi makan di IKEA then kami pergi Sunway Pyramid pulak. Kat sana main bowling, tengok wayang dan karaoke. 9 pagi hingga ke 9 malam baru sampai rumah. Balik rumah, sempat download People's Choice Awards 2014 dan tengok sampai habis walaupun mata dah letih. Here are the winners.

MOVIE

Favorite Movie - "Iron Man 3"
Favorite Movie Actor - Johnny Depp
Favorite Movie Actress - Sandra Bullock

Favorite Comedy Movie - "The Heat"
Favorite Comedic Movie Actor - Adam Sandler, "Grown Ups 2"
Favorite Comedic Movie Actress - Sandra Bullock, "The Heat"

Favorite Dramatic Movie - "Gravity"
Favorite Dramatic Movie Actor - Leonardo DiCaprio, "The Great Gatsby"
Favorite Dramatic Movie Actress - Sandra Bullock, "Gravity"

Favorite Action Movie - "Iron Man 3"
Favorite Action Movie Star - Robert Downey Jr.

Favorite Family Movie - "Despicable Me 2"
Favorite Horror Movie - "Carrie"
Favorite Thriller Movie - "Now You See Me"

Favorite Movie Duo - Sandra Bullock & George Clooney, "Gravity"


TELEVISION

Favorite Network TV Comedy - "The Big Bang Theory"
Favorite Comedic TV Actor - Chris Colfer, "Glee"
Favorite Comedic TV Actress - Kaley Cuoco, "The Big Bang Theory"

Favorite Network TV Drama - "The Good Wife"
Favorite Dramatic TV Actor - Josh Charles, "The Good Wife"
Favorite Dramatic TV Actress - Stana Katic, "Castle"

Favorite Sci-Fi/Fantasy TV Show - "Beauty and the Beast"
Favorite Sci-Fi/Fantasy Actor - Ian Somerhalder, "The Vampire Diaries"
Favorite Sci-Fi/Fantasy Actress - Kristin Kreuk, "Beauty and the Beast"

Favorite New TV Comedy - "Super Fun Night"
Favorite New TV Drama - "Reign"
Favorite Actor In A New TV Series - Joseph Morgan, "The Originals"
Favorite Actress In A New TV Series - Sarah Michelle Gellar, "The Crazy Ones"

Favorite TV Crime Drama - "Castle"
Favorite Competition TV Show - "The Voice"
Favorite Cable TV Comedy - "Psych"
Favorite Cable TV Drama - "The Walking Dead"
Favorite Premium Cable TV Show - "Homeland"
Favorite Cable TV Star - Lucy Hale, "Pretty Little Liars"
Favorite Streaming Series - "Orange Is the New Black"
Favorite Series We Miss Most - "Breaking Bad"
Favorite TV Movie/Miniseries - American Horror Story

Favorite Anti-Hero - Rick Grimes, "The Walking Dead"
Favorite TV Bromance - Sam, Dean & Castiel, "Supernatural"
Favorite Gal Pals - Rachel & Santana, "Glee"
Favorite On-Screen Chemistry - Damon & Elena, "The Vampire Diaries"

Favorite Daytime TV Host - Ellen DeGeneres
Favorite New Talk Show Host - Queen Latifah
Favorite Late-Night Talk Show Host - Stephen Colbert


MUSIC

Favorite Album - The 20/20 Experience, Justin Timberlake
Favorite Song - "Roar", Katy Perry

Favorite Male Artist - Justin Timberlake
Favorite Female Artist - Demi Lovato
Favorite Band - One Direction
Favorite Breakout Artists - Ariana Grande

Favorite Pop Artist - Britney Spears
Favorite Country Artist - Taylor Swift
Favorite Hip-Hop Artist - Macklemore & Ryan Lewis
Favorite R&B Artist - Justin Timberlake
Favorite Alternative Artist - Fall Out Boy

Favorite Music Video - "Roar", Katy Perry
Favorite Music Fan Following - Lovatics, Demi Lovato

Read This

Read This